Ozonizare piscinelor
Ozonizare piscinelor
Merita sau nu ?
Curentul eco a reusit sa se impuna in cat mai multe domenii, inclusiv in domeniul igienizarii piscinelor, strandurilor si a cladirilor care le adapostest.
In trecut o metoda eficienta de sterilizare a apei o reprezenta clorinare acesteiea prin doze soc de hipoclorit de sodiu (NaClO).
In solutie apoasa, hipocloritul de sodiu se descompune in clor molecular, oxigen molecular, ioni de potasiu si hidroxizi (ultimii doi reactioneaza si formeaza hidroxid de sodiu).
Pentru a neutraliza hidroxidul de sodiu in apa piscinelor se adauga treptat mici cantitati de acid clorhidric deoarecele reactia de descompunere a hipocloritului de sodiu este relativ lenta.
In comparatie cu clorinare, ozonizarea este un procedeu mult mai simplu daca este facut de catre specialisti.
Ozonizare presupune barbotarea periodica in apa unei piscine a ozonului deoarece acesta are un timp de injumatatire in apa de 30 de minute.
Instalatia de ozonizare trebuie proiectata pentru fiecare piscina in parte tinand cont de faptul ca ozonul trebuie sa trateze intregul volum de apa in timp util si de pericolele asociate cu cocentratiile mari de gaz.
Este obligatoriu ca la cel mult 6 luni sa se efectueze masuratori ale concentratiilor de ozon din aer si apa in bazine si piscine (in special in cele publice).