Constructii

Purificatoare de aer cu ozon

Rate this post

Purificatoarele de aer cu ozon

Sunt bune sau nu ?

 

In ultimii ani tot mai multe persoane au inceput sa devina interesate de metodele eficiente de purificare a aerului.
Acest interes are la baza dorinta de a respira aer curat, dorinta care nu poate fi indeplinita in marile orasele ale Romaniei dar in special in Bucuresti.
Desertificarea unor suprafete intinse de teren, taierea arborilor, inmultirea autoturismelor si folosirea centralelor electrice pe combustibili fosili contribuie din plin la poluarea aerului.
Pentru a reduce poluarea este necesar ca in fiecare casa sa existe cel putin un purificator de aer de calitate.
Pe piata romaneasca de electrocasnice sunt foarte multe tipuri de purificatoare, intr-o gama larga de preturi.
Exista purificatoare foarte scumpe si complexe (ex. Daikin) dar si unele din segmentul inferior, simple si ieftine (Ufesa).

Tot in segmentul low-cost sunt si echipamente de provenienta dubioasa care incorporeaza si mini generatoare de ozon.
Aceastea promit o sterilizare puternica a aerului si un miros placut, ca al aerului de munte.
Afirmatiile producatorilor sunt partial adevarate insa omit sa spuna si aspectele negative ale incorporarii unui ozonizator in purificatorul de aer.
Ozonul (O3) este cel mai puternic oxidant gazos din natura si este folosit cu succes in sterilizarea incintelor.
Tratamentele cu ozon sunt facute cu echipamente specializate, de catre personal calificat, dotat cu echipament de protectie si cu instrumente de masura a parametrilor aerului (concentratie de ozon, temperatura, umiditate relativa, concentratie oxigen-o2).
Ozonizarile sunt efectuate doar in incintele in care nu sunt oameni, animale sau plante, ozonul fiind in concentratii mari si un puternic poluant.
Inhalarea ozonului de catre fiintele vii poate cauza probleme respiratorii de moment (tuse, sensibilizarea cailor respiratorii, simptome asemanatoare astmului), afectiuni cronice si in unele cazuri decesul (expunerea la concentratii de 5g/m3 ozon timp de o ora).

Generarea ozonului de catre un aparat electrocasnic este o metoda extrem de periculoasa pentru utilizatori.
Cei care doresc purificarea aerului si nu dispun de un buget foarte generos se pot orienta catre purificatoarele simple care folosesc un filtru de hartie HEPA si eventual un filtru de carbon activ pentru neutralizarea poluantilor (unul dintre poluatii neutralizati este chiar ozonul).

Ozonul nu este un gaz cu care trebuie sa ne jucam. Tratarea cu ozon a cladirilor si a masinilor este facuta doar de firmele specializata in tehnica instalitiilor, nu de firmele de curatenie sau de persoane fizice care folosesc electrocasnicele unor producatori obscuri din Asia.