Tablouri electrice
Antene, Radiatii, Campuri

Radiații câmpuri electromagnetice instalații electrice

5/5 - (8 votes)

Electrificarea

Electrificarea este un fenomen modern, răspândit și dorit de populație. A început acum o sutăcincizeci de ani și continuă să se dezvolte și în prezent.
La început au fost soluții gândite de entuziaști, după aceea au fost implemenantate de state și municipalități iar în prezent avem o formă de expansiune a soluțiilor individuale, independente.
Metoda clasică de producere centralizată a electricității este concurată de producția la nivel mic de gospodărie sau agent economic.

Linii de transport înaltă tensiune
Linii de transport înaltă tensiune

Vechea centrală termo-electrică, de la periferia orașelor, este concurată de metodele independente de producere a energiei electrice și termice. Amintesc generarea cu turbine eoliene, panouri foto-voltaice , microhidrocentrale . În paralel cu producerea energiei electrice sunt și soluții pentru producere energiei termice, panourile solare, pompele de căldură, sistemele de biogenerare a gazului.

Diversificarea surselor de producere a energiei a fost acompaniată și de noi surse de consumare a acesteia.
Dintre ele enumăr următoarele: instalații de încălzire electrice, instalații de încărcare autovehicule electrice, sisteme domestice și industriale de confort, sisteme de siguranță și protecție, sisteme de comunicații.

Mai multă energie electrică, mai mulți consumatori.

Invertor panouri fotovoltaice
Invertor panouri fotovoltaice

Problemele cauzate de câmpurile electromagnetice

Apariția noilor rețele și echipamente electrice, în combinație cu diversitatea lor, pot produce probleme pentru utilizatori.
Pornind de la neplăcerile în exploatare (întreruperi, supratensiuni, căderi de tensiune, fluctuații ale tensiunii) și până la probleme de sănătate pentru personalul expus.

 

Pe lângă riscul de electrocutare, de incendiu sau de explozie mai există și riscul de expunere la câmpuri electromagnetice.
Acțiunea acestor câmpuri electromagnetice este cunoscută uzual ca radiație electromagnetică.

Tablouri electrice
Tablouri electrice, câmpuri electromagnetice

Campurile electromagnetice sau radiațiile electromagnetice sunt generate de instalațiile si echipamentele aflate sub tensiune electrică.
Tot ce este alimentat din rețeaua de electricitate va produce un câmp electromagnetic al cărui efect poate fi determinat pe o anumită arie. Densitatea de flux a acestor câmpuri este influențată de mai mulți factori: tensiune, intensitate, conductorii alimentați, tipul și modul în care a fost ecranat respectivul circuit.

Într-un imobil de locuințe vor fi generate câmpuri electromagnetice măsurabile de către următoarele instalații și echipamente: branșamente electrice, echipamente electrice de forță (cuptoare, ventilatoare, mașini de spălat, mașini de călcat), transformatoare, stabilizatoare de tensiune, invertoare, sisteme UPS, surse de alimentare.
Valorile de referință nu sunt unitar acceptate la nivel mondial. Orgnismul ICNIRP acceptă valori, de 300 ori mai mari decât cele  ale WHO, de 1000 de ori mai mari decât cele recomandatate de IBO ÖKOPASS (Austria) sau IBN Baubiologie + Nachhaltigkeit (Germania) sau de BioInitiative Report.
Pe site-ul WHO, la categoria Efecte potențiale pe termen lung sunt menționate posibile efecte carcinocene, leucemia, depresie, boli cardiovasculare, disfuncții reproductive, probleme de dezvoltare, modificări imunologice, boli neurodegenerative, probleme neurologice de comportament.

Soluția pentru limitarea efectelor radiațiilor electromagnetice

Pentru rezolvarea  problemelor generate de câmpurile electromagnetice este necesară apelarea la o firmă care execută lucrări de ecranare pentru câmpuri electromagnetice.
Haintz Consulting este furnizorul recomandat pentru acest timp de ecranări.
Lucrările executate de inginerii Haintz Consulting sunt adresate în principal obiectivelor industriale și au ca scop protejarea personalului de acțiunea radiației electromagnetice de mică sau mare intensitate.
Colectivul efectuează lucrări de ecranare pentru rețele electrice, puncte de tranformare, mașini și echipamente electrice.

Ecranare instalații electrice
Ecranare radiații electromagnetice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*