Diverse opinii 3,  Pareri

Pareri despre Festivalul Japoniei in Romania – 10 Iunie 2017

Rate this post
Astazi am participat la Festivalul Japoniei in Romania, organizat in cladirea Facultatii de Drept.

Festivalul a fost compus din 2 momente: un workshop / expozitie cu diverse arte si mestesuguri japoneze si un spectacol de doua ore si jumatate.

Impresia generala a fost una foarte buna.

Ce nu ne-a placut

  • Evenimentul nu a fost bine mediatizat. Am aflat foarte tarziu de el.
  • In programul festivalului japonez scria ca participarea la spectacol se face gratis, insa este necesara o inscriere prealabila pana pe data de 6 iunie 2017 (festivalul avand loc pe 10 iunie). Dupa cum se observa in fotografia de mai jos, mai erau multe locuri libere in sala, insa probabil pentru ca termenul limita de inscriere nu a fost prelungit, oamenii au renuntat pur si simplu sa mai vina (chiar daca mai erau locuri).

  • In timpul spectacolului, sonorul a fost dat foarte tare. Imaginati-va presiunea de pe timpane in timpul acestui moment muzical, amplificat prin boxe.

  • Workshop-ul si expozitia au fost foarte restranse. Ne asteptam sa vedem ceva mai vast. Fondurile pareau sa fie, de asemenea, foarte restranse… Vizitatorii primeau evantaie japoneze, insa cand am cerut doua (eram doua persoane totusi) organizatorul s-a incruntat… Asa ca am renuntat si am spus ca ne descurcam si cu unul. Iarasi, probabil, lipsa de fonduri… 🙁
  • Nu exista niciun stand de suveniruri.
  • Workshop-urile fiind foarte mici si inghesuite, nu am reusit sa “prindem” loc la presatul florilor sau arta hartiei… Poate ca la urmatorul eveniment ar fi mai bine daca partea romaneasca de organizare s-ar implica mai mult si ar pune la dispozitia musafirilor o recuzita mai bogata. Avand in vedere faptul ca acest eveniment a fost organizat de Universitatea din Bucureşti, Secţia de limbă şi literatură japoneza, o solutie ar fi fost implicarea in organizare şi a unei alte facultati din cadrul universitatii: mai multi studenti si profesori-voluntari, mai multe idei, mai multa atentie. Poate data viitoare…

 

Ce ne-a placut

  • Diversitatea artelor si mestesugurilor pe care le-am vazut. Mai ales in timpul spectacolului, am fost de-a dreptul uimiti de genuinitatea performance-urilor. Japonezii au fost foarte seriosi, si-au facut treaba excelent.
  • Ambasadorul Japoniei a fost prezent la spectacol impreuna cu sotia lui si amandoi erau imbracati in camasi traditionale romanesti (ii).

  • Spectatorii romani s-au purtat civilizat si, pe langa faptul ca nu au avut porniri necioplite, au format un public activ, care a aplaudat foarte mult si a sustinut artistii cu mare entuziasm.
  • Ne-a placut totusi evantailul (unicul) primit. Este foarte frumos lucrat si il pastram pe post de amintire, in biblioteca, langa un ceainic traditional.

  • Una dintre expozitii a constat in arta ceaiului. Aici am degustat ceai Sencha. Am aflat ca acest ceai se prepara la o temperatura de 70 de grade. A fost foarte interesant.

  • Japonezii se bucurau daca doream sa fim fotografiati alaturi de ei. Se bucurau daca le raspundeam “Arigato” si, in general, erau multumiti si bucurosi in urma interactiunii cu romanii. Si romanii erau la fel de binevoitori si veseli.
  • Si nu in ultimul rand trebuie mentionat fotograful japonez care semana cu Johnny Depp.

 

Concluzii

Schimbul cultural a fost foarte reusit.

Speram ca in viitor sa se organizeze in continuare astfel de evenimente, poate cu o amploare mai mare si mai multe posibilitati financiare.

Am petrect cateva ore foarte frumoase si am ramas cu amintiri minunate.

Alte cateva fotografii de la eveniment:

 

   

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*