Constructii

Castelul Cantacuzino din Busteni

Rate this post
De aproximativ doi ani a fost deschis publicului Castelul Cantacuzinilor din localitate Busteni.
Domeniul si constructiile nu mai apartin familiei Cantacuzino insa noii proprietari par bine intentionati si au inceput sa restaureze cladirile.
Efortul necesar pentru aceasta lucrare de restaurare va fi considerabil, avand in vedere ca in perioada comunista cladirea a fost transformata intr-un sanatoriu TBC.

Pe langa disparatia tuturor obiectelor de mobilier originale au fost distruse si sistemele de incalzire clasice (sobe) si a fost montat un sistem de incalzire centralizata, cu radiatoare de fonta.
Transformarea in sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoza a impus vopsirea peretilor cu vopsea clasica in ulei.
Masura a fost rea pentru ca a distrus picturile originale dar si buna pentru ca vopseaua pe baza de ulei nu este poroasa si nu prezinta cavitati in care pot supravietui microorganismele periculoase.
Bacilul Koch este extrem de rezistent si unele studii arata ca poate supravietui perioade indelungate in mediile ferite de actiunea radiatiilor ultraviolete.
Masurile de protectie nu au fost aplicate si pentru parchetul din incaperi, deoarece acesta miroase putin a mucegai.
O solutie pentru eliminarea mirosului ar fi schimbarea completa a parchetului sau ozonizarea camerelor cu instalatii profesionale.
Noul restaurant de la parterul cladirii este un bun loc de relaxare dar evacuarea aerului din bucatarie trebuie facuta conform unei gandiri tehnice.
Instalatiile de ventilatie trebuie regandite pentru ca mirosul de mancare sa nu mai intre in incaparerile castelului, reducand pericolul aparitiei microorganismelor nedorite.

Sa speram ca in timp noii proprietari ai castelului Cantacuzino vor remedia aceste probleme si vor reusi sa il aduca la o stare cat mai apropiata de cea originala.

Pe langa micile aspecte neplacute trebuie sa le remarcam si pe cele bune.
Exteriorul cladirii este foarte bine pastrat iar vizitatorii pot face un tur al intregii proprietati. Trebuie remarcata atentia la detalii de care au dat dovada constructorii platiti de Nabab.