Suspensii pneumatice
Auto

Suspensii pneumatice – Da sau Nu

5/5 - (1 vote)
In era consumerismului sunt impinse pe piata tehnologii moderne, interesante dar cu fiabilitate scazuta.
Sistemul de suspensie al autoturismelor poate fi afectat de aceste tendinte iar costurile aferente se vor regasi in bugetul proprietarilor, mai ales la cei care doresc sa foloseasca autoturismele mai mult de cinci ani.
Moda suspensiilor hidro-pneumatice a fost promovata de producatorul francez Citroen care dorea sa se impuna pe piata cu tehnologii novatoare.

 

Suspensii pneumatice
Suspensii pneumatice Lincoln Navigator

In prezent multi producatori de top folosesc sisteme de suspensii reglable, cunoscuti fiind germanii de la firmele Audi, Mercedes, Volkswagen sau BMW sau Porsche.
Mai nou si la modelele americane incep sa se manifeste aceste probleme, Lincoln Navigator fiind unul dintre modelele afectate.
Modelele de lux sunt dotate cu suspensii pneumatice reglabile, care ofera posibilitatea de a modifica parametrii elastici ai ansamblului.

In perioada de garantie totul este perfect, neplacerile aparand de obicei dupa terminarea acestei perioade.

Este important de stiut ca inlocuirea unui singur ansablu din cele patru costa aproximativ 2500Euro. Modificarile se fac in pereche pe axa sau ambele axe.
In multe cazuri sunt necesare interventii si asupra intregului sistem, atat pe zona de instalatii cat si la compresor.

Suspensii pneumatice
Suspensii pneumatice VW, Audi

Avantaje.

Posibitatea de a regla garda la sol si parametrii de elasticitate ai suspensiei
Confort sporit

Dezavantaje

Cost mare de achizitie. Pretul de achizitie al unui autoturism dotat cu suspensii reglabile este mai mare decat in cazul suspensiilor cu arcuri de otel.
Cost mare la momentul reparatiei. Un ansablu amortizor-arc pneumatic are un cost cu aproximativ 2000Euro mai mare decat ansablul clasic arc otel, amortizor gaz/ulei.
Fiabilitate scazuta.  Durata de viata este de obicei mai mica decat la ansamblurile clasice. Este important de stiut ca si arcurile de otel au durata de viata limita, aceasta fiind influentata de sarcinile statice si dinamice si de numarul de cicluri efectuate.

Concluzii

Suspensile reglabile hidro-pneumatice sunt recomandate doar utilizatorilor care inlocuiesc autoturismele dupa expirarea periodei de garantie.
Costurile de reparatie sunt mari si nu pot fi suportate intotdeauna de amatorii de chilipiruri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*