Auto

Motoare boxer Subaru – Revizii si intretinere

Rate this post

Motoarele boxer Subaru

 

Marca Subaru este renumita pentru autoturisme sport performante, pentru SUV-uri multivalente si pentru rezultate foarte bune din competitii sportive.
Aceste performante sunt datorate echipelor tehnice si solutiilor adoptate de acestea.
Caroseriile autoportante sunt rezistente si flexibile, suspensiile sunt precise, sistemul de tractiune este unul dintre cele mai bune iar motoarele dezvolta puteri mari pe o plaja mare de turatii.

Dispunerea cilindrilor in plan orizontal coboara centrul de de greutate al autoturismului si asigura o functionare fara vibratii nedorite.
Aceste motoare sunt proiectate sa suporte presiuni, eforturi si temperaturi superioare pe durata functionarii.
Intervalele standard de revizii fac referire doar la conditii normale de exploatare.

 

Intervale de schimb ulei – Revizii Subaru

 

Folosirea autoturismelor comerciale, fara modificari, in regim de circuit, pentru activitati comerciale sau in conditii neobisnuite de trafic impune folosirea unor consumabile de calitate superioara si efectuarea reviziilor la intervale mai mici de timp.

Traficul din marile orase, temperaturile ridicate sau foarte scazute afecteaza puternic uleiurile din motor si transmisie.
Motoarele racite cu lichide sub presiune pot atinge frecvent temperaturi de peste 100°C. Aceste temperaturi sunt masurate in circuitul de racire, nu pe suprafata camasilor cilindrilor sau pe axul compresorului turbosuflantei.
Carcasa turbosuflantei poate atinge temperaturi de peste 270°C, de aici rezultand ca temperatura gazelor de evacuare depaseste aceasta valoare.
Uleiul de motor care intra in contact cu suprafete foarte fierbinti este oxidat si vaporizat. Repetarea acestui proces pentru un numar mare de kilometri duce la deterioarea uleiului de motor si la aparitia uzurilor pe suprafetele metalice aflate in miscare.

Ce uleiuri trebuie folosite pentru motoarele boxer ?  Cand le inlocuim ?

Pentru motoarele Subaru este important sa folosim uleiuri de calitate superioara si sa nu depasim niciodata un an sau 10.000km.
Aceste perioade de intretinere sunt valabile atat pentru motoarele prevazute cu turbosuflante cat si pentru motoarele cu aspiratie la presiunea atmosferica.

Uleurile obtinute din rafinarea petrolului au proprietati de ungere inferioare uleiurilor esterice si nu sunt stabile la temperaturi si presiuni mari.
Pretul este un indicator foarte bun pentru calitatea unui ulei.
Gamele inferioare, comercializate si in supermarket-uri, au preturi situate in jurul valorii de 10euro /litru.
Uleiurile performante au preturi pornind de la 15euro/l si pot fi gasite la firmele specializate.

Royal Purple este unul dintre cei mai importanti producatori de uleirui 100% sintetice, cu baza esterica.
Pentru motorizarile Subaru benzina din anii 2000-2016 este recomandata folosirea uleiurile 5w30, 5w40 (conform specificatiilor din manualul de intretinere).
Intervalul de schimb nu trebuie sa depasesca 10.000km sau 1 an. Pentru rezultate optime este recomandata inlocuirea uleiului de motor la un interval de maxim 7500km.

IMPORTANT

Nu amestecati uleiurile esterice cu uleiuri inferioare, obtinute prin rafinarea produselor petroliere. Aceste uleiuri nu sunt miscibile.
Nu depasiti niciodata intervalul de 10.000km, indiferent de marca uleiului.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*