Auto,  case,  Constructii

Evaluatori autorizati in Romania ?

Rate this post

Care sunt evaluatorii autorizati din Romania ?

Atunci cand dorim sa evaluam bunuri mobile, echipamente sau masini avem probleme din cauza lipsei de specialisti.
Internetul este plin de anunturi de evaluatori auto care nu au nici o autorizare dar considera ca pot folosi aceasta titulatura.
Multi dintre acesti indivizi sunt entuziasti sau vanzatori de masini.
Primii beneficiaza de experienta revistelor si a internetului iar cei din a doua categorie cunosc masinile din targuri.
Nici unul dintre acestia nu au studii universitare de specialitate si nu sunt autorizati de vreo autoritate competenta.
Evaluatorii ANEVAR sunt autorizati sa efectueze rapoarte de evaluare in masura calificarilor si a competentei.
Cei mai multi evaluatori ANEVAR sunt specializati in evaluarea intreprinderilor sau a imobilelor.
Acestia uita sa mentioneze ca nu au cursuri si certificari pentru evaluarea bunurilor mobile sau ca nu sunt ingineri mecanici.
Primii evaluatori ANEVAR au fost selectati din randul economistilor. Nimeni nu contesta priceperea unui economist in probleme legate de domeniul lui de competenta.
Problemele apar atunci cand economistul sau economista incearca sa evalueze bunuri pe care nu le intelege din punct de vedere tehnic.

O doamna contabil este foarte priceputa in sume si conturi dar cu siguranta ca nu intelege modul de functionare al subansamblelor mecanice sau al celor electronice.
Un deviz de reparatii pentru un autoturism sau un utilaj industrial reprezinta mai mult decat o insiruire de denumiri si o coloana cu numere.
In spatele acelui deviz se pot ascunde greseli voite sau involuntare, omisiuni, subevaluari sau supraevaluari.

Cum alegem evaluatorul autorizat pentru evaluarea masinilor, echipamentelor si a instalatiilor ?

autoturism evaluatEvaluare echipamente auto

Un pas esential pentru realizarea unui raport de evaluare bun este alegerea unui evaluator pregatit pentru aceasta lucrare.
Evaluarea bunurilor mobile si a utilajelor va fi efectuata intotdeauna de catre un evaluator de bunuri mobile care este specializat si in evaluarea intreprinderilor.
Acest evaluator trebuie sa fie INGINER. Studiile ingineresti sunt o conditie necesara pentru identificarea corecta a bunurilor si a problemelor tehnice pe care le pot avea acestea.

Evaluatorul autorizat – inginer poate detecta cu usurinta lipsa unor subansamble ale unui autovehicul sau ale unui echipament complex.
Lipsa unui electromotor, a unui schimbator de caldura sau a unui modul electronic de comanda poate fi usor trecuta cu vederea de catre o persoana fara studii ingineresti.

De cine trebuie sa ne ferim ?

 

Cand alegem un evaluator sau o firma de evaluare trebuie sa ferim de mai multe tipuri de persoane:

falsii evaluatori – Pot fi gasiti in anunturile de pe internet. Nu au studii tehnice, nu sunt autorizati iar “rapoartele” lor nu pot fi folosite nicaieri.
Sunt de departe cele mai periculoase si inutile persoane. Nu ii lasati sa testeze autoturismele, le pot defecta.

Evaluatori economisti – Unii evaluatori nu au studii ingineresti dar considera ca pot efectua lucrari de evaluare pentru bunuri mobile complexe.
Rugati-i sa va arate diplomele de studii ingineresti sau rugati-i sa va dea cateva explicatii tehnice despre lantul cinematic sau despre teoria materialelor.
Evaluatoare care nu pot efectua inspectii – Exista doamne care poseda stampile de evaluator din vremurile in care nu se sustinea examen pentru aceasta profesie.
Rapoartele de evaluare sunt nule fara inspectia bunurilor.

 

Concluzie

 

Cand aveti de evaluat bunuri mobile, echipamente, utilaje, instalatii sau alte tipuri de mijloace fixe trebuie sa angajati evaluatori ingineri autorizati ANEVAR.
Este obligatoriu ca bunurile sa fie inspectate de catre un inginer. Fara inspectia bunurilor rapoartele pot deveni nule.

Nu va lasati pacaliti de falsii evaluatori, de balerini sau de specialiste in tricotaje.

Rapoartele de evaluare pentru bunuri mobile sunt realizate de catre ingineri.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*